Foam Roller


Vad är foam roller eller i vårt fall...en Cork Roller?


En foam roller är ett träningsredskap som masserar och stretchar ut muskler och senor samt lindrar spänningar. Den kan användas i för att massera, i rörlighetsövningar men även i träning. Det finns många som har ett stillasittande arbete och då kan uppleva smärtor i nacke, axlar och ländrygg. Genom att rulla på en foam roller masserar du en utvald muskel som är spänd, vilket gör att din utsatta muskel återhämtar sig lättare och snabbare.


Är du ny med Foam Rollers är det enklast att börja med korta rullningar för att på så sätt hitta punkten eller punkterna som är ömma eller spända. Foam rolling kan kännas lite smärtsamt i början, oftast på grund av att man ofta spänner sig mycket just när man har ont. När kroppen har lärt sig att slappna av ordentligt försvinner smärtan, förutsatt att man använder foam rollern regelbundet. Börja med att rulla på den ömma punkten långsamt fram och tillbaka, det gör att muskelspänningarna släpper. När du väl har hittat din ömma punkt på kroppen, se till att behålla positionen i 30–60 sekunder och fortsätt sedan att rulla långsamt fram och tillbaka. Innan du börjar, tänkt på att slappna av så mycket du kan och att andas djupt. Det ska kännas lite att foam rolla, men som mest ska det kännas som en åtta på en smärtskala av 1 till 10 så gå inte ut för hårt.


Här kommer några exempel på övningar:

1. Stel nacke! Som sagt har många av oss där ute stillasittande jobb som kan innebära många och långa timmar framför en skärm. Nacken blir tillslut stel och trött av att sitta så länge och en stelhet kan uppstå. Lägg därför rullen under nacken. Vrid sedan huvudet åt vänster och sedan till höger i lugnt tempo för att massera nacken. Det ökar blodgenomströmningen och kommer kännas skönt för en trött nacke.